vrijdag, februari 29, 2008

even koken.....


Omdat het niet altijd moet gaan over wandelen en fietsen - mag het ook eens de culinaire tour op ...1 van mijn gerechten dewelke ik regelmatig klaar maak - morgen dus dadelijk -
Quiche met prei, broccoli, ham en kaas

Bereidingstijd: 30-60 minuten

Aantal personen: 4-6
Gang: Hoofdgerecht of ik neem het meer als voorgerechtje met een beetje sla en een lekker stukje brood

Ingrediënten
Voor het deeg: 200 g. bloem; 100 g koude boter; snuifje zout 1 dl. koud water;
voor de vulling:250 g prei; 250 g broccoli 200 g gekookte ham (in dikke plakken gesneden); 4 eieren; 20 g boter, 4 dl room; 100 g geraspte belegen kaas; 1 tl zout
Voorbereiding
Doe de bloem in een kom. Snijd de boter met behulp van 2 messen in stukjes. Snijd de boter door de bloem tot een korrelige massa ontstaat. Voeg zout en water toe en kneed het snel tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het een uur in de koelkast. Snijd het witte deel van de prei in dunne ringen. Snijd de broccoli in kleine roosjes. Schil de stelen en snijd dikke stelen eventueel in de lengte door. Snijd een stukje van de onderkant. Snijd de ham in kleien blokjes. Klop de eieren los met de room. Meng kaas en zout door dit mengsel.

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de preiringen in boter zacht en glazig. Rol het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vorm die voor de quiche wordt gebruikt. Smeer de vorm in met boter. Leg het deeg op de bodem en tegen de zijkanten van de vorm. Prik hier en daar met een vork wat gaatjes in de deegbodem. Verdeel prei, broccoli en ham over de bodem. Giet het eimengsel in de vorm. Plaats de quiche in het midden van de oven. De quiche is na ongeveer 40 minuten gaar.

Serveertips
Deze quiche kan ook met kant-en-klaar bladerdeeg bereid worden en andere ingrediënten zoals spek, worteltjes, asperges en alles wat je maar lust – soms verwerk ik er zelfs pasta in!! Mmmm heerlijk!